Top 5 nehéz témákat feldolgozó olvasmányom

Előfordul, hogy bármilyen könnyednek is tűnik egy könyv, nem az. Néha azonban szántszándékkal választok nehéz témákat feldolgozó olvasmányokat. Motivációim minden könyv esetében másak. Néha csak többet akarok tudni a témáról, máskor iránymutatásra van szükségem, hogy az érzelmeimmel meg tudjak birkózni. 


#5 | Delphine de Vigan: No és Én
Lou ​tizenhárom éves, látszólag mindene van, szülei, szobája, számítógépe.
Lou intellektuálisan koraérett, két osztállyal előrébb jár, mint kortársai. Lou álmodozó, nehezére esik megszólalni mások elôtt, és a cipőfűzője is mindig lóg.

No tizennyolc éves, senkije és semmije nincs, csak egy zötyögős kerekes bőröndje.
No bizalmatlan, vad, keserű.
No az utcán él. Hajléktalan.

Lucas tizenhét éves, az osztályban túlkoros, már kétszer bukott.
Lucas vagány, pimasz, szép, minden lány odavan érte.
Lucas egyedül lakik egy ötszobás, fényűző párizsi lakásban.
Három különböző módon magára hagyott fiatal, akinek a sorsa összekapcsolódik.

Szembeszállhat-e három tizenéves a világgal, a társadalmi realitásokkal?
Vagy minden próbálkozás hiábavaló, úgyis mindig a könyörtelen valóságé az utolsó szó?
Delphine de Vigan ezért a könyvéért számos elismerésben részesült, sőt a legrangosabb francia irodalmi kitüntetésre, a Goncourt-díjra is jelölték.
Kesernyés hangvételű, mégis szívmelengető regényét húsz országban adták ki, és mozifilm is készült belőle. Egy érzékenyen megírt, mély, igaz történet a barátságról és egy a sors ellenében végzett nagyszabású kísérletről.
_____
A fülszövegből is látszik, hogy a könyv egyik központi témája a hajléktalanság. Hangsúlyozza, hogy ezek az emberek semmiben nem különböznek azoktól, akiknek van fedél a feje felett, mindössze nehéz helyzetbe kerültek és segítségre szorulnak. És ezt a segítséget megadhatjuk nekik. Sokkal fontosabb lenne az iskolában erről beszélni, mint például a logaritmusról.


#4 | Jay Asher: Tizenhárom okom volt…
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
_____
Bár mi érintettük anno ezt a témát etikaórán, szerintem sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az iskolákban a mentális egészségre. És nem csak a látszat szintjén, hanem valójában. A gyermek- és tinédzserkori traumák az egyén egész életére hatással vannak. Negatívan befolyásolhatják akár a pályaválasztás során, ezért nagyon fontos lenne beszélni a traumákról, a depresszióról, és arról, hogy az öngyilkosság sosem jó megoldás.


#3 | Clélie Avit: Itt vagyok
Elsa nem érez hideget, szomjúságot, éhséget. Egy hegymászó baleset után kómába zuhanva, hónapok óta érzéketlenül fekszik egy kórházi ágyon. Illetve nem teljesen érzéketlenül.

Hall.

Csak ezt senki sem tudja.

Thibault az édesanyját kíséri be a kórházba az öccséhez, ő viszont nem hajlandó bemenni hozzá. Neheztel rá a halálos baleset miatt, amit okozott. A kórházban bolyongva véletlenül Elsa szobájába téved. Ahová ettől kezdve rendszeresen visszatér…
_____
A könyvben egy fontos morális dilemma jelenik meg: lekapcsoljuk-e a gépekről azt az egyént, aki már csak vegetatív életet képes folytatni, vagy kapaszkodjunk bele az utolsó reménysugárba? Sosem szeretnék ilyen döntéshelyzetbe kerülni.


#2 | Marie-Aude Murail: Oh, boy! 
Három ​testvér néhány órája magára maradt a világban, de megesküdtek, hogy soha senki nem választhatja el őket egymástól. A legidősebb Siméon, tizennégy éves. Cingár, barna szemű. Különleges ismertetőjele: intellektuálisan koraérett, már az érettségire készül. A középső Morgane, nyolcéves. Barna szemű, elálló fülű, osztályelső. Különleges ismertetőjele: a felnőttek minduntalan elfeledkeznek a létezéséről. A legkisebb Venise, ötéves. Kék szemű, szőke, elragadóan bájos. Olyan kislány, amilyet mindenki szeretne magának. Különleges ismertetőjele: forró szerelmi történeteket játszik el a Barbie babáival. A Morlevent gyerekek nem hajlandók a sorsukat az első jöttment szociális asszisztensre bízni. Az a cél hajtja őket, hogy kikerüljenek a gyermekotthonból, ahová elhelyezték őket, és családra leljenek. Két személy lehetne a gyámjuk. Csakhogy eleinte egyiknek sem fűlik hozzá a foga. Aztán meg egyszerre mindkettőnek. De az egyik nem túl rokonszenves, a másik meg felelőtlen, ráadásul… Ja igen! És ez a két személy ki nem állhatja egymást.
_____
Örökbefogadás. Magyarországon kissé mintha tabutémaként lenne kezelve, én viszont úgy gondolom, lelkileg borzasztó felemelő lehet mindkét fél részéről. Nem titok, hogy eljátszottam már a gondolattal, hogy örökbefogadjak - akkor is, ha lesz saját gyerekem.


#1 | Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
A ​szörny, ahogy a szörnyek szokása, nem sokkal éjfél után jelent meg.
Conor ébren volt, amikor megérkezett.
Rémálomból riadt fel.
Nem egy rémálom volt ez, hanem az a rémálom,
amit annyiszor álmodott mostanában.
Az, amiben sötét van és vihar és sikoltás.
Az, amiben kicsúszik keze szorításából a másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani.
Amelyik mindig úgy végződött, hogy …

De ez a szörny valahogy másmilyen volt, nagyon öreg és vad, és a legveszélyesebb dolgot akarta Conortól.
AZ IGAZSÁGOT.

Conor rákban szenvedő anyjával él. Rémálom gyötri, amiben kicsúszik keze szorításából egy másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Aztán megjelenik egy szörny előtte, de az nem a rémálombeli szörny, nem olyan rémisztő, és három történetet mond el neki. A negyediket Conortól várja, amiben Conornak ki kell mondania az igazságot. Az igazságot, amelyben Conor ki meri és ki tudja mondani, hogy legyen már vége a szenvedésnek, legyen már vége az elhallgatásoknak, a félig kimondott mondatoknak, a vele szemben tanúsított lelkét pusztító kíméletnek.
_____
A szülő halála és a gyász egy gyerek szemszögéből. Nem lesz még egy ilyen könyv, mely lelkileg ennyire megterhelő és mégis ennyire imádom.

Megjegyzések