Kerstin Gier: Nefelejcs 2. (Nefelejcs 2.)

Ez a bejegyzés a magyar kiadás megjelenése előtt készült.

Mit Feen abzuhängen, durch Portale in eine Parallelwelt zu spazieren und Superkräfte zu besitzen, daran hat Quinn sich mittlerweile gewöhnt. Blöd nur, dass ihn jedes Geheimnis, das er aufdeckt, vor neue Rätsel stellt. Ohne Matilda und ihre ganz spezielle Art, den Dingen auf den Grund zu gehen, wäre er völlig aufgeschmissen. Dass er sie doch eigentlich vor den Gefahren des Saums beschützen wollte, hindert Matilda nicht daran, sich kopfüber ins Abenteuer zu stürzen. Denn die beiden müssen dringend ein paar Fragen klären: Steckt eine Geheimgesellschaft hinter dem Tod von Quinns Vater? Wie bändigt man eine Sphinx– und erst die intrigante neue Mitschülerin? Und kann man überhaupt verliebt sein, wenn man ständig in Lebensgefahr gerät?

Der Saum ruft: Der zweite Band der Trilogie von Bestsellerautorin Kerstin Gier

A fülszöveg általam készített fordítása: 
Hogy tündérekkel lóg, portálokon át egy párhuzamos világba sétál, és szupererőt birtokol, ahhoz Quinn időközben már hozzászokott. Csak az furcsa, hogy minden titok, amit feltár, újabb rejtélyek elé állítja. Matilda és az ő különös képessége nélkül, hogy a dolgok mélyére jusson, teljesen lejáratná magát. Az, hogy valójában meg akarja óvni őt a Perem veszélyeitől, nem akadályozza meg Matildát abban, hogy hanyatt-homlok kalandokba vesse magát. Kettejüknek van egy-két megválaszolatlan kérdése: vajon egy titkos társaság áll Quinn apjának halála mögött? Hogy lehet megfékezni egy szfinxet - és először is az orrát mindenbe beleütő új diáklányt? És lehet az ember szerelmes, ha az élete állandó veszélyben forog?

Hív a Perem: a trilógia második része a bestseller-szerző Kerstin Gier tollából


A Nefelejcs második része idén júniusban jelent meg, és bár az első rész kisebb csalódás volt számomra, szinte azonnal nekiálltam a második kötetnek. Úgy gondolom, a fülszöveg mindent elmond a kötet cselekményéről - nem történik benne ugyanis semmi. Mintha sehonnan sehová nem tartana és a szereplőknek sincsenek konkrét céljaik. Az utolsó száz oldal kivételével untam a könyvet és céltalannak találtam. Nem halad semmiféle végkifejlet felé, és az epilóguson kívül semmi nem éreztetni az olvasóval, hogy lesz egy harmadik, befejező kötet. A lezárás teljes mértékben függővég, talán a kötet legizgalmasabb pontja, ami miatt várom a következő részt. Összességében viszont teljesen kihagyható lett volna ez a rész, és van egy olyan érzésem, hogy végül az egész trilógiára úgy fogok tekinteni, mint amit egyetlen hosszabb regényben el lehetett volna mesélni.

Maga a történet ott kezdődik, ahol az előző befejeződött, azonban kellő mennyiségű visszautalást kapunk az első kötetre, ha valaki elfelejtette volna, mi történt benne. A cselekmény nagy mértékben összekapcsolódik az írónő két korábbi trilógiájával, az Időtelen szerelemmel és a Silberrel, és magyarázatot is ad ez utóbbi néhány tisztázatlanul maradt kérdésére. Ez vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, mert egyrész tetszett a párhuzam és a sok ide-oda utalás, másrészt azt éreztem, hogy nincs saját hangulata ennek a trilógiának és az írónő már csak kínjában ír, nem tud eredeti ötletet felmutatni.

Több új mellékszereplőt is felsorakoztat Gier ebben a regényben, azonban egyikük sem kellően kidolgozott. Sőt, a "főgonosz", Frey és inasa, Na'il véleményem szerint túlságosan hasonlítanak az Időtlen szerelemből ismert Saint Germain grófra és Miro Rakoczyra. Freyben csalódtam, lapos volt a vele való találkozás és egyáltalán nem elég ambíciózus egy "főgonoszhoz" képest. A legfontosabb mellékszereplő azonban Bax volt, akit egyszerűen imádtam - nem rossz deal háziállat helyett egy vízköpődémon -, viszont a történet ezen mozzanata is túlságosan hasonlított az Időtlen szerelemre. Xemeriust viszont egyetlen másik vízköpődémon sem fogja überelni.

Matilda és Quinn között számomra még mindig nem működik a kémia. A történet legelején Quinn előveszi a "miattam halott lenne, ezért inkább szakítok vele, hogy megóvjam"-kártyát, de persze nem bírják egymás nélkül. Hangoztatják a kommunikáció fontosságát, a kapcsolatuk mégis ezen csúszik el. Quinn számomra még mindig idegesítően naivan viselkedett, Matilda viselkedése pedig egyáltalán nem átlagos. Teljesen kifordul magából, merész dolgokat művel és csak utólag gondolkozik. Mégis jobban szerettem az ő szemszögéből íródott fejezeteket, mert izgalmasabbak voltak, emellett a tetőpont esetében szerintem talpraesetten viselkedett. Kreatív megoldás volt, amit kitalált.

Mindkét főszereplőnek kibontakozik a jelleme a regényben, összetettebbé válnak, ami miatt életszerűbbnek hatnak. Van olyan cselekedetük, amit az olvasó helyesel, és van olyan is, ami erős ellenérzéseket vált ki - például a történet eleje felé Kimmel szemben mindketten erőszakosan viselkednek, ami miatt hirtelen mindketten nagyot süllyedtek a szememben. A Quinn és Matilda között feszülő fő konfliktust mindkét oldalról meg lehet érteni, mégsem törekednek arra, hogy engedjenek a saját igazukból és kompromisszumra jussanak. Ergó, nincs karakterfejlődés a történetben.

Néhány kérdés megválaszolatlanul maradt. Ezekre remélem, hogy az utolsó kötetben választ kapunk, és nem kell még egy hasonlóan unalmas trilógiát elolvasnom, hogy mindent megértsek. Nagyon úgy érzem, hogy kinőttem már a Kerstin Gier-könyvekből, és talán ez is az egyik legfőbb oka, hogy miért találtam annyira végtelenül unalmasnak.


Összességében
Túl jószívű vagyok, hogy három csillaggal jutalmazom ezt a könyvet. Végtelenül unalmas volt, a történet nem haladt semerre, a karakterek pedig nem fejlődtek, sőt, a kommunikáción csúszott el a kapcsolatuk, aminek a fontosságáról annyit beszélgettek. Vannak megválaszolatlan kérdések, illetve a befejezés a történet legizgalmasabb pontja és egyben egy függővég, ami miatt biztosan el fogom olvasni a harmadik kötetet is.


Kedvenc idézetem
»Wo ist eigentlich der Unterschied zwischen Träumen und Imaginieren?«
»Im Wesentlichen… gibt es keinen Unterschied. […]«
362. oldal, Fischer, Frankfurt am Main, 2023
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9783949465093

Fordítása
- Tulajdonképpen mi a különbség az álom és a képzelet között?
- Lényegében... nincs különbség.


A sorozat kötetei
>> 2. Kerstin Gier: Nefelejcs 2. <<

Megjegyzések