Top 5 legutáltabb, legszenvedősebb olvasmányom

Az olvasmányait a legalaposabban megválogató olvasó is mellényúl néha. Elkerülhetetlen, hogy alkalomadtán végigrágjuk magunkat olyan könyveken, melyek nem nyerik el a tetszésünket - sokan viszont azon az állásponton vannak, hogy nem pazarolják rá az idejüket, félbehagyják.
Nem szeretek könyveket félbehagyni, inkább kínzom magam, csak hogy teljes képet kaphassak egy-egy kötetről. Mutatom, mi volt eddig az öt legrosszabb olvasmányom.


#5 | Victor Hugo: A nyomorultak
A romantika legnagyobb francia képviselőjének regényeposza egy volt fegyenc testi-lelki nyomorúságáról, egy közönyös, ellenséges társadalommal vívott harcáról, emberi, erkölcsi felemelkedéséről szól. A gazdag képzelettel megfestett, lebilincselő kalandok háttere a múlt század első fele, a forradalmakkal vajúdó francia társadalom válságos korszaka. A finom lírával árnyalt hatalmas történelmi tablóban Hugo a bűn és bűnhődés, morál és társadalom nagy kérdéseit feszegeti és szenvedélyesen hirdeti a törvény betűjénél is erősebb emberi igazságot, az ember javulásába vetett hitét.
- - - - - - - - - -
Sajnos rá kellett jönnöm, hogy a filozofikus regény nem az én műfajom. Egy egész évet töltöttem A nyomorultakkal, többnyire azonban untam a kötetet, és alig vártam, hogy befejezhessem. Izgalmas cselekménye van, viszont olyan sok fejtegetést és történelmi leírást olvashatunk bele-beleszúrkálva, hogy egy idő után az izgalmak már nem tudnak kárpótolni. 


#4 | Richard Adams: Gazdátlanok 
„Torokszorító ​történet… tele érzelmekkel és kalandokkal!”
– Wall Street Journal

AMIKOR az ember felelőtlen kísérleteket végez állatokon, ne csodálkozon, ha a dolog kicsúszik az irányítása alól. Ez történik egy brit laboratóriumban, ahol szigorúan titkos biológiai kutatómunka folyik. KÉT kísérleti állatnak sikerül megszökni, és a szabadságvágytól vezérelve kóboréletbe kezd az északnyugat-angliai tóvidék gyönyörű tájain. Idilljüknek ismét az emberek beavatkozása vet véget: mivel a KUTYA alapvetően húsevő, a környéken eltünedező birkák először a gazdákat riasztják, majd megjelenik a hatóság is, és híresztelni kezdi, hogy a szökevények egy veszélyes biológiai fegyvert hordoznak magukban. A két kutya tehát újra menekülőre fogja, és csupán egyetlen barátban bízhat, egy agyafúrt rókában, aki minden kelepcéből ismeri a kiutat. Az izgalmas hajsza ezzel ELINDUL… A többszörösen díjnyertes angol szerző világszerte ismertté vált könyveivel, melyek közül többet meg is filmesítettek. Történeteiben az állatszereplők szájába emberi szavakat ad, hogy így mondjon véleményt nemcsak róluk, de rólunk, emberekről is. Ez a megkapó története több hónapot töltött a New York Times bestsellerlistáján, és kétség sem férhet hozzá, megérdemelten.
- - - - - - - - - -
Nagyon tanulságos és megható története van. Mármint a kötet 400 oldalából abban a maximum százban, amiben történik is valami. A könyv igazából egy hatalmas tájleírás, melyet néha megszakít a kutyák túlzott, angolokra oly jellemző udvariaskodása.
Több, mint egy év volt, mire végigrágtam magamat rajta, de végül csak sikerült.


#3 | Ta-mia Sansa: Sötét Hórusz
Az öt bolygót felölelő liberális szellemiségű Bubastis és a hagyományos, patriarchális berendezkedésű Terrai Császárság alkotta kétpólusú univerzum megrendülni látszik.
A harc kereszttüzében egy különös, múltbeli sérelmeit magában mélyen elfojtó, önnön lidérceivel küzdő albínó nő, Nekhti áll…
A sci-fi klasszikus Asimov nyomdokain haladó Sötét Hórusz egy politikai és társadalmi mondanivalóval megtűzdelt izgalmas, meglepetésekkel teli, fordulatokban gazdag kalandos történet, melynek átélése során az olvasó elgondolkodhat arról, mi a valódi szabadság, hol húzódik a határ lehetőség és kötelesség között, és mit is jelent áldozatot hozni egy magasabb rendű cél érdekében…
- - - - - - - - - -
Ékes példa arra, hogy miért vagyok szkeptikus a magyar írókkal szemben. Nagyon nehezen indult be, a szereplőket pedig egészen a legvégére sem sikerült megkedvelnem. Apropó, a szereplők: többnyire kimondhatatlan, könnyen összekeverhető neveket kaptak, ami többször megakasztott az olvasásban.
A kötet arra mindenképpen jó volt, hogy rávilágítson: nem az én műfajom a sci-fi. Azóta is próbálok megszabadulni a példányomtól.


#2 | On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal? 
Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?
- - - - - - - - - -
Ismét egy "csodás", magyar író tollából származó történet. Bevallom őszintén, a borító miatt vettem meg, de mivel jó volt az értékelése Molyon és a címkék is a komfortzónámon belül estek, nem aggódtam. Pedig kellett volna. Olvasás közben olyan érzésem volt, mintha az írónő minden ötletét egy történetbe próbálná belesűríteni, ezen kívül tolta az olvasó arcába a saját véleményét rossz kajákkal, Mondoconnal, lényegében bármivel kapcsolatban. A rengeteg innen-onnan származó ötletnek köszönhetően pedig úgy éreztem, hülyeség az egész sztori.


#1 | J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Tizenkilenc ​évvel a roxforti csata után…

Harry Potter élete sosem volt könnyű – és most sem az, amikor a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozójaként, férjként és három iskoláskorú gyermek apjaként kell helytállnia.
Miközben Harry a múlttal viaskodik, kisebbik fiának, Albusnak is meg kell küzdenie a reá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek, J.K. Rowling, John Tiffany és Jack Thorne új műve, a nyolcadik Harry Potter-történet, egyszersmind az első, amit színpadon hivatalosan bemutattak. Színpadra írta: Jack Thorne.

Ez a könyv, amely a színházi próbák szövegkönyvének különleges kiadása, lehetővé teszi, hogy azok is nyomon követhessék Harry Potternek, valamint családjának és barátainak sorsát, akik nem látták a darabot. Az ősbemutatóra 2016. július 30-án a londoni West Enden került sor.

A Harry Potter és az elátkozott gyermeket elsőként a Sonia Friedman Productions, Colin Callender és a Harry Potter Theatrical Productions vitte színre.
- - - - - - - - - -
Hatalmas Harry Potter-rajongóként talán nem is kell sokat ecsetelnem, mi volt a bajom ezzel a könyvvel. Az egész nagyon cringe volt és feszengeve olvastam oldalról oldalra. Soha többé nem szeretném kinyitni.

Megjegyzések